Nucli de Puig-reig

Home / Nucli de Puig-reig

Castell de Puig-reig

La primera notícia del castell de Puig-reig és de l’any 907; des d’aquesta època fou una important fortalesa situada dins el comtat de Berga que s’amplià durant tota l’època medieval. Al segle XII esdevingué residència de la família vescomtal del Berguedà i més concretament del trobador Guillem de Berguedà, el qual el va cedir, juntament amb el seu terme i Fonollet, als Templers en el seu testament de l’any 1187. Fou en aquest segle quan es van construir els tres nivells de muralles pel sector de ponent i de migdia, car el pendent sobre el Llobregat era una defensa natural; pel sector de Tramuntana (l’actual carrer mossèn Jacint Verdaguer) s’hi va construir el Portal de la Creu.

Els templers senyorejaren Puig-reig fins a començaments del segle XIV, quan l’Orde fou anul·lat i els dominis de l’antiga Comanda Templera de Puig-reig (que incloïa: el terme del castell, els territoris del Berguedà i les possessions a la Cerdanya) passà a l’Orde de l’Hospital. L’any 1409 els Hospitalers obligaren els pagesos de terme de Puig-reig a arranjar les muralles que es trobaven en mal estat.

El recinte casteller entrà en una lenta decadència i al segle XVI ja amenaçava ruïna. Aleshores fou lliurat a una família pagesa, els “Dodeny”, i al segle XVIII ja hi són documentats els Pellicer. En els últims anys la família dels propietaris l’ha restaurat transformant-lo en segona residència.

VISITES CASTELL, COMANDA TEMPLERA I TORRE DE MEROLA

RESERVA: 656 777 360 – actemplerspuig-reig@gmail.com

Castell de Puig-reig

Església de Sant Martí

La primera església pre-romànica fou consagrada l’any 907 pel bisbe Nantigís de la Seu d’Urgell, però el vell edifici fou substituït al segle XII per l’actual, una església d’una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i amb un absis semicircular a llevant.

La Porta és al mur de ponent i conserva, molt malmesos, dos capitells figurats. L’església fou incendiada durant la Guerra Civil i es varen perdre els interessants retaules barrocs que hi havia (major i laterals).

L’any 1956 la Diputació de Barcelona inicià les obres de restauració de l’església sota la direcció de Camil Pallàs. Les obres recuperaven l’estructura original romànica anul·lant les capelles barroques i la volta del segle XVIII.

Fruit d’aquesta restauració es varen trobar les pintures murals, exemplars únics a Catalunya, que representen temes marians: l’Anunciació, la Visitació, la Verge i el Nen i unes serps entrellaçades, de començaments del segle XIII (1225-1250).

Prop de l’església hi ha la Rectoria, antiga casa prioral que es va construir al segle XVII i s’amplià al XVIII i que era residència del prior de Sant Martí, nomenat pels Hospitalers, senyors de Puig-reig.

Església de Sant Martí

Periques

Cal Periques fou erigida en pels templers, en el enclavament hi podem trobar tant l’Ermita com la fortalesa, la qual s’ha anat remodelant amb el pas del temps.

Periques

Pont de Periques

El pont gòtic de Periques salva el riu Llobregat i el seu important desnivell, gràcies a quatre arcs de mig punt adovellats de mides desiguals. Tot i que no correspon a l’esquema més usual d’un pont gòtic (pont amb pendents o amb esquena d’ase que culmina amb un vèrtex central), fou construït a finals del segle XIII o començaments del XIV pels Templers, senyors de Puig-reig, i és una obra contemporània al gran casal de Periques.

Pont de Periques