Drets – Atenció i cohesió ciutadana

Home / Organigrama municipal / Drets – Atenció i cohesió ciutadana

La Regidoria d’Atenció a les Persones és l’encarregada de vetllar pel benestar social dels habitants de Puig-reig. El benestar, per definició, no només és l’absència de problemàtiques concretes, sinó que és el que permet que cadascú de nosaltres pugui desenvolupar el seu projecte vital  sense restriccions externes de cap tipus i amb facilitats; des d’una base de justícia i igualtat social. En aquest sentit, l’àrea d’atenció a les persones és el conjunt de serveis adreçats a persones, famílies i d’altres col·lectius que pretenen ajudar a donar resposta a les dificultats socials que poden tenir de manera temporal o permanent, així com prevenir situacions de risc derivades d’aquestes. Aquesta àrea és el punt d’accés immediat al primer nivell del sistema català de serveis socials, el més proper a l’usuari i als àmbits familiars i socials. Els serveis socials bàsics engloben els serveis, programes i intervencions que fan els professionals de l’àmbit social per a garantir les necessitats socials bàsiques i millorar la qualitat de vida de la ciutadania del municipi. És també el nexe de l’Ajuntament amb la Llar Dr. Llaveries de Puig-reig i l’espai Queda’t de l’Ametlla de Merola, i responsable de vetllar per un envelliment actiu i el foment de la participació de les persones grans del municipi en les activitats i polítiques locals.

Les actuacions que es realitzen des de la Regidoria de Salut i Prevenció estan dirigides al foment de la salut a través de bones pràctiques com l’esport, la bona alimentació, la prevenció del tabaquisme i hàbits tòxics, entre altres, per tal que cada habitant del municipi tingui a l’abast tota la informació necessària per poder desenvolupar el seu propi projecte de salut. Porta a terme totes aquelles actuacions necessàries en temes de salut pública i prevenció. Així mateix, és també la responsable de la gestió i control dels animals de companyia i de plagues d’animals que afecten a les zones urbanes de tot el municipi.

La nova Regidoria de Civisme i Mediació assumeix les competències en la creació, vigilància i control de les Ordenances Municipals per tal de facilitar la bona convivència i la cohesió social entre tots els veïns del municipi, vetllant per la seva correcta implementació i compliment. Alhora, serà responsable d’impulsar la mediació ciutadana en estreta col·laboració amb el Servei de Mediació Ciutadana del Berguedà, facilitant espais de diàleg perquè les veïnes i veïns gestionin directament els seus conflictes, amb el suport i l’acompanyament del mediador/a.

La Regidoria d’Entitats i Festes s’esdevé per tal de ser l’enllaç entre les associacions i entitats del municipi i l’Ajuntament, i és responsable de vetllar per les entitats del municipi en quant al seu funcionament i viabilitat, tenint com a finalitat primera la coordinació, dinamització i suport de les iniciatives que sorgeixen de les entitats i associacions. Té com a objectiu propiciar la col·laboració entre entitats i associacions, a la vegada de potenciar i fomentar l’associacionisme al municipi. A la vegada, és responsable de l’organització i logística de les activitats, festes i esdeveniments del municipi, en col·laboració amb la resta d’àrees, a través de la Brigada Municipal.

La també nova Regidoria de Polítiques d’Igualtat i Drets Humans promou polítiques per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes al municipi. És l’àrea encarregada de vetllar per la defensa dels drets de les dones, molt especialment per a l’erradicació de la violència masclista, així com per a la incorporació de la perspectiva de gènere a tots els àmbits de la societat, i donant l’atenció, suport i assessorament necessaris, conjuntament amb els tècnics i tècniques corresponents, en casos de violència de gènere. A la vegada, promou polítiques de respecte dels drets humans, ja que a llibertat col·lectiva i individual de les persones només es pot assegurar si totes elles veuen garantits els seus drets fonamentals, els civils i els polítics, els socials, econòmics i culturals, independentment del seu origen, ètnia, edat, gènere, orientació sexual, religió, llengua, nacionalitat, salut, discapacitat i/o situació socioeconòmica, entre altres.

Imma Comas Reina

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar