Visita Guiada Colònia Pons

Home / Visita Guiada Colònia Pons

Una de les colònies més interessants de Catalunya, des del punt de vista monumental, és sens dubte la Colònia Pons de Puig-reig. Fundada l’any 1875 per la família manresana Pons, destaca per la gran bellesa arquitectònica dels seus edificis i també per l’ordenació social i física de la colònia, que donava especial èmfasi al poder de l’església i la família propietària.

La colònia va ser construïda entre el 1875 i el 1920, impulsada per l’industrial manresà Josep Pons i Enrich. Pons i Enrich també va ser fundador de la Caixa de Manresa i promotor del ferrocarril de Manresa a Berga, a més a més d’empresari i polític reconegut. Era un defensor del paternalisme industrial i el sistema social i de treball de les colònies. Mostra d’aquest caràcter n’és la distribució de la colònia que, gràcies també al fort desnivell del terreny, exemplifica i distribueix perfectament la separació entre l’espai productiu, l’espai de residència i l’espai de domini.

L’espai de domini és un dels més interessants de Catalunya gràcies a la bellesa arquitectònica i natural de les seves construccions. En aquest espai, envoltat d’uns jardins mediterranis, hi trobem l’església neogòtica, el convent, el teatre, les dues torres de l’amo (la nova i la vella) i el xalet del director. L’església, descrita per la premsa de l’època com la “Catedral de l’Alt Llobregat”, és una edificació neogòtica amb planta de creu llatina. A la mateixa església hi trobem el senyorial panteó familiar on hi reposen les restes de la família Pons.

Les Torres, la nova i la vella, tenen també uns elements arquitectònics de gran valor. Sabíeu que la colònia comptava amb una muralla que l’envoltava i permetia als amos i senyors controlar els seus treballadors? Els porters i el “sereno” vigilaven les entrades i les sortides de les famílies que vivien a la colònia i no permetien que ningú entrés o sortís del recinte més tard de les 8 o les 9 del vespre segons la temporada. La muralla va ser enderrocada per la Guerra Civil i mai més es va tornar a construir.

Si voleu descobrir aquestes i altres curiositats de l’època no us perdeu la visita guiada a la Colònia Pons i gaudiu de les tranquil·les passejades pel bosc mediterrani monumental.

 

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA COLÒNIA PONS

Reserva  635294965 – acalpons@gmail.com

Cal Pons

Imatges

Fotos de: Xulio Ricardo Trigo

Mapa

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar