La Corrida

Home / Festes / La Corrida

La Corrida, la fira del cavall i de l’embotit

El cap de setmana següent a Sant Antoni, que és el 17 de Gener, Puig-reig es vesteix de gala des de fa més de 125 anys per gaudir de la festa més coneguda i popular del municipi: La Corrida.

La Corrida és una festa tradicional lligada al món dels cavalls, els carros, l’embotit artesà i els productes elaborats del porc. Com també passa en moltes altres poblacions catalanes, la festa s’origina al voltant de la figura de Sant Antoni Abat com a patró dels animals domèstics (originalment dels animals de peu rodó) i dels traginers.

La particular designació de la festa (la majoria de poblacions que la celebren l’anomenen Tres Tombs) té origen en les curses o corregudes de cavalls, mules i rucs que es van incorporar a la festa després de la cercavila. La tradició marca que el dia de Sant Antoni, els pagesos de les contrades portaven les bèsties de les masies a beneir al poble. Després de la missa, feien una cercavila per dins el nucli urbà i mostraven el seu millor bestiar. No sabem exactament en quin moment aquests pagesos van començar a organitzar-se per competir entre ells fent curses, però el cert és que aquest fet va provocar una diferenciació important de la resta de Tres Tombs de Catalunya i a més a més va servir per donar nom a la celebració.

El banderer l′encapçala portant l′estandart

El Diumenge de La Corrida

Després dels 3 coets i la traca, comença la festa amb un bon esmorzar de pagès. Traginers convidats, genets, cavallistes, pagesos i gent del poble es reuneixen al voltant de les brases per gaudir d’un esmorzar amb productes de la terra. Antigament, la festa també tenia marcat en el seu programa, una gran matança del porc. Aquest acte servia per donar la benvinguda i oferir un bon àpat a tots els veïns provinents de les diferents contrades del territori.

Avui en dia, encara podreu descobrir alguns dels secrets d’aquesta festa a la Plaça Nova, on es fa una recreació de com es realitzaven les matances del porc tradicionals a les cases de pagès del Berguedà.

Després d’esmorzar, comença la cercavila presidida pels banderers o bandereres. Aquesta figura, recuperada fa pocs anys, vol ser un reconeixement vers la persona escollida. La cercavila l’acompanyen pubilles i hereus vinguts de diferents punts de Catalunya i també els gegants i grups de música municipals. A la tarda, tenen lloc les curses de cavalls, rucs i ponis, que són precisament l’element que dona nom a la festa. Genets professionals, aficionats i veïns del poble amb ganes de passar-ho bé es reuneixen al camp de darrera del camp de futbol municipal per gaudir d’una tarda de diversió i adrenalina al voltant del món del cavall.

Us convidem a dinar a algun dels fantàstics restaurants del municipi i a acabar la jornada tradicional de La Corrida gaudint o participant de les curses de la tarda.

Esmorzar a ″La Barraca″

El joc de les cintes

Puig-reig té un altre element completament únic a la resta de festes dedicades a Sant Antoni Abat d’arreu del país: el joc de les cintes. D’origen antic i incert, es creu que el joc de les cintes és una reminiscència dels jocs que practicaven els cavallers a l’edat mitjana. Els genets, ubicats sempre al final de la cercavila, després dels carruatges i traginers, han d’intentar encertar l’anella al capdavall d’unes cintes que pengen d’una corda mentre munten el seu cavall. Alguns, al trot i al galop, tenen autèntica punteria medieval!

Podeu veure aquest joc durant la cercavila de diumenge al matí al xamfrà situat entre el carrer Llobregat i la plaça de la Creu.

Celebració que es duu a terme des de fa més de 125 anys

Actes complementaris

A banda dels actes destacats, la festa es complementa amb altres activitats dedicades al món del cavall com la Fira del Cavall, exhibicions acrobàtiques, el Raid Social del dissabte o raid fotogràfic de diumenge.

Carros guarnits

Imatges

Esdeveniment relacionat

No hi ha propers esdeveniments en aquest moment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar