Ruta de les Colònies

Home / Ruta de les Colònies

El Berguedà és un territori únic per descobrir a peu o en bicicleta. La seva natura de gran bellesa ens acompanya entre camins i corriols de diferents nivells aptes per a tots els públics. Les esglésies, colònies, mines, museus, cases pairals i altres elements arquitectònics són petits tresors que anem descobrint a poc a poc al llarg del camí.

Un d’aquests camins que ens permeten gaudir d’una magnífica natura i descobrir petits tresors històrics i arquitectònics és la Ruta de les Colònies. Aquesta, que abasta des de Pedret (al costat de Berga) fins a Balsareny, reuneix un total de 16 colònies industrials dels segles XIX i XX al llarg dels seus 32km. La ruta la trobareu senyalitzada amb marques grogues i blanques (PR C-144).

El tram que passa per Puig-reig uneix a través de diferents corriols i camins naturals les colònies des de Cal Prat fins a l’Ametlla de Merola. Des del principi del traçat, tenim l’oportunitat de descobrir tots els elements propis de les colònies com la resclosa, la fàbrica, la Torre de l’Amo o els habitatges tot passejant per les colònies de Cal Prat i Cal Casas.

Just després d’això, també podreu gaudir del nucli de Puig-reig i els seus comerços de proximitat tot passejant pel carrer principal del poble. A la part final del poble, tornem a connectar amb la natura a tocar del riu Llobregat i gaudim d’una de les colònies més belles del conjunt Puig-regenc: Cal Pons. El camí segueix el curs del riu fins arribar a Cal Marçal i després Cal Vidal. Un espai ideal per descansar, recuperar forces i descobrir més a fons la organització social i laboral que tenen les colònies gràcies a les visites guiades del Museu de la Fundació Vidal.

Acabada la visita, restaran uns quants quilòmetres més per arribar a una de les colònies més ben preservades i amb una vida social i veïnal més activa: l’Ametlla de Merola. Un recorregut que no deixa indiferent a ningú i que, de ben segur, us transmetrà l’essència de la vida i treball a les Colònies Industrials del Llobregat dels segles XIX i XX.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar