Fira de Sant Martí i Pubillatge

Home / Festes / Fira de Sant Martí i Pubillatge

La Festa de Sant Martí és la festa patronal de Puig-reig i se celebra l’11 de Novembre i el cap de setmana més proper a aquesta data. La festa està dedicada a les tradicions del municipi i a l’artesania local. La fira de Sant Martí és un aparador dels comerços i productors del poble i el territori. Organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Puig-reig en col·laboració amb l’Ajuntament, l’exposició reuneix des de productes d’artesania fins a indústria o vehicles. La mostra pretén posar en valor els productes agroalimentaris de proximitat, en què el Berguedà i, en especial el municipi de Puig-reig, en són bons referents.

La Festa de Sant Martí, a banda de l’exposició comercial, també té per objectiu la divulgació i difusió de les tradicions del poble. Durant tot el cap de setmana, podreu gaudir d’actes tradicionals com la trobada de gegantons i capgrossos, un element idiosincràtic del poble català, el concurs de pintura ràpida, que aplega desenes de pintors locals amb gran talent,  presentacions de llibres i visites guiades.

Dos dels punts forts de la festa són dos actes tradicionals que no es poden veure ni tots els dies ni a tots els municipis de Catalunya. Convidem a tots els visitants a descobrir aquests actes com un local!

Plantada de Gegants

Per una banda, la Plantada de Gegants i la cercavila que realitzen pel mig de la fira artesanal. Desenes de colles geganteres vingudes d’arreu de Catalunya es troben a Puig-reig per fer ballar amb músiques tradicionals els seus gegants. És un acte animat, especialment per a famílies amb criatures. Els més petits de casa podran gaudir i quedar bocabadats amb aquest espectacle únic. Les colles de gralles toquen sense parar mentre geganters i geganteres fan volar les faldilles d’unes figures úniques i representatives de cada municipi.

El Martí i la Carme són els dos gegants de Puig-reig. Es van crear l’any 1981 amb motiu del 700è aniversari de la carta de repoblament del municipi. Ell mesura 3,5m d’alçada i pesa uns 45Kg i ella fa uns 3,2m d’alçada i pesa uns 40kg. La indumentària que porten representa els vestits que portaven els pagesos benestants de la zona del segle XVII i XVIII els dies de festa. Van ser construïts pel Taller Casserras de Solsona.

Colla gegantera

Elecció de la pubilla, dama, l’hereu i el fadrí de Puig-reig

El pubillatge és una festa tradicional que rememora i dona protagonisme a les figures del dret civil català. El pubillatge no només posa en valor aquestes figures històriques sinó tot el que aquestes representen i hereten de la cultura catalana com la llengua, els costums i tradicions, uns valors, un patrimoni, un tarannà… En definitiva, un llegat immaterial que ens identifica i defineix com a poble.

El municipi de Puig-reig escull cada any, a través d’un procés participatiu entre les entitats locals, a 4 joves que representaran les 4 figures del pubillatge durant tot un any. En el marc de la Festa de Sant Martí, té lloc la proclamació dels nous representants i el comiat d’aquells que han portat el nom de Puig-reig per tot Catalunya al llarg del darrer any. En el marc d’aquesta festa, s’entreguen les noves bandes i faixes als representants escollits, acompanyats de pubilles, dames, hereus i fadrins de diferents municipis de Catalunya.

Miquel Roset Vegas

Hereu

Em dic Miquel Roset Vegas i sóc l’actual hereu de Puig-reig 2021. Vaig néixer el 25 de febrer del 2003. Hores d’ara, estic estudiant el primer curs de la carrera de matemàtiques a la UAB.

He participat a diverses entitats del poble en diferents etapes i, especialment, a l’escola de música, on hi vaig des que tenia 7 anys fins avui en dia.

Vull agrair molt a totes les entitats que m’han votat per tenir el gran plaer, i a la vegada responsabilitat, de representar el poble arreu de Catalunya. Procuraré realitzar aquesta tasca de la millor forma possible.

Xènia Ollé Jàtiva

Pubilla

Hola, sóc la Xènia Ollé actual pubilla del nostre poble. En aquests moments estic fent el batxillerat científic a l’institut de Puig-reig, ja que en un futur m’agradaria estudiar medicina o algo relacionat amb ella.

Dins de Puig-reig, estic a l’escola de música des de que tinc memòria i ja farà uns quants anys que estic a una de les millors corals, la Polifònica de Puig-reig.

Per acabar m’agradaria donar les gràcies a totes les entitats que m’han votat i m’han donat l’oportunitat de poder representar, amb molt d’honor, el nostre poble.
Finalment, m’agradaria dir que juntament amb els meus companys intentarem representar el nostre poble arreu deixant-lo a un molt bon nivell.

Aleix Montañà Serra

Fadrí

Sóc I’Aleix Montañà Serra, el fadrí del nostre estimat poble. Actualment estic estudiant un cicle formatiu de grau superior de fusteria a Manresa, ja que sempre m’ha agradat el món de Ia fusta i els seus derivats.

Dins del municipi, col·laboro amb Ia colla de geganters, de Ia qual estic molt orgullós de col·laborar el meu granet de sorra.

Finalment vull agrair a totes les entitats que m’han escollit, i asseguro que conjuntament amb els meus companys intentarem representar el nostre poble com es mereix.

Paula Veas Català

Dama

Sóc la Paula Veas, la nova dama del nostre poble. Actualment estic cursant 2n de Batxillerat tecnològic amb la intenció d’estudiar una enginyeria.

Dins del poble, vaig a l’escola de música municipal des de ben petita fins a dia d’avui.

Em fa molta il·lusió poder formar part d’una experiència tan bonica com és el pubillatge i vull representar el meu poble tan bé com pugui. Juntament amb els meus companys segur que tindrem moltes rialles i acabarem amb un munt de noves experiències!

Descarrega l′explicació del publillatge

Document PDF explicatiu

Descarrega

Imatges

Esdeveniment relacionat

No hi ha propers esdeveniments en aquest moment.