Fira de Sant Martí i Pubillatge

Home / Festes / Fira de Sant Martí i Pubillatge

La Festa de Sant Martí és la festa patronal de Puig-reig i se celebra l’11 de Novembre i el cap de setmana més proper a aquesta data. La festa està dedicada a les tradicions del municipi i a l’artesania local. La fira de Sant Martí és un aparador dels comerços i productors del poble i el territori. Organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Puig-reig en col·laboració amb l’Ajuntament, l’exposició reuneix des de productes d’artesania fins a indústria o vehicles. La mostra pretén posar en valor els productes agroalimentaris de proximitat, en què el Berguedà i, en especial el municipi de Puig-reig, en són bons referents.

La Festa de Sant Martí, a banda de l’exposició comercial, també té per objectiu la divulgació i difusió de les tradicions del poble. Durant tot el cap de setmana, podreu gaudir d’actes tradicionals com la trobada de gegantons i capgrossos, un element idiosincràtic del poble català, el concurs de pintura ràpida, que aplega desenes de pintors locals amb gran talent,  presentacions de llibres i visites guiades.

Dos dels punts forts de la festa són dos actes tradicionals que no es poden veure ni tots els dies ni a tots els municipis de Catalunya. Convidem a tots els visitants a descobrir aquests actes com un local!

Plantada de Gegants

Per una banda, la Plantada de Gegants i la cercavila que realitzen pel mig de la fira artesanal. Desenes de colles geganteres vingudes d’arreu de Catalunya es troben a Puig-reig per fer ballar amb músiques tradicionals els seus gegants. És un acte animat, especialment per a famílies amb criatures. Els més petits de casa podran gaudir i quedar bocabadats amb aquest espectacle únic. Les colles de gralles toquen sense parar mentre geganters i geganteres fan volar les faldilles d’unes figures úniques i representatives de cada municipi.

El Martí i la Carme són els dos gegants de Puig-reig. Es van crear l’any 1981 amb motiu del 700è aniversari de la carta de repoblament del municipi. Ell mesura 3,5m d’alçada i pesa uns 45Kg i ella fa uns 3,2m d’alçada i pesa uns 40kg. La indumentària que porten representa els vestits que portaven els pagesos benestants de la zona del segle XVII i XVIII els dies de festa. Van ser construïts pel Taller Casserras de Solsona.

Colla gegantera

Elecció de la pubilla, dama, l’hereu i el fadrí de Puig-reig

El pubillatge és una festa tradicional que rememora i dona protagonisme a les figures del dret civil català. El pubillatge no només posa en valor aquestes figures històriques sinó tot el que aquestes representen i hereten de la cultura catalana com la llengua, els costums i tradicions, uns valors, un patrimoni, un tarannà… En definitiva, un llegat immaterial que ens identifica i defineix com a poble.

El municipi de Puig-reig escull cada any, a través d’un procés participatiu entre les entitats locals, a 4 joves que representaran les 4 figures del pubillatge durant tot un any. En el marc de la Festa de Sant Martí, té lloc la proclamació dels nous representants i el comiat d’aquells que han portat el nom de Puig-reig per tot Catalunya al llarg del darrer any. En el marc d’aquesta festa, s’entreguen les noves bandes i faixes als representants escollits, acompanyats de pubilles, dames, hereus i fadrins de diferents municipis de Catalunya.

Adrià Vilaseca Mangas

Hereu

Em dic Adrià Vilaseca Mangas i sóc l’actual hereu de Puig-reig 2019, vaig néixer el 15 de juny del 2001 i tinc 18 anys. Actualment estic ficat dins el món laboral.

Estic involucrat dins del poble des de els 7 anys començant pel bàsquet i el anar-me fent més gran em vaig anar ficant a mes entitats com els gegants, els diables i protecció civil.

Vull donar les gràcies a totes les entitats que hem van votar perquè representes el nostre poble arreu de Catalunya, i sobretot gràcies per poder-me fer ficar amb un món tan bonic com es el pubillatge i amb els tres companys que m’han tocat.

Marina Esclusa Ballús

Pubilla

Em dic Marina Esclusa Ballús, i sóc la Pubilla de Puig-reig 2019. Vaig néixer el 18 de desembre del 2002 i ara tinc 17 anys. Actualment estic estudiant 2n de Batxillerat a Puig-reig.

M’agrada molt la música, des de ben petita que vaig a l’escola de música, toco la flauta travessera i el piano , ara també vaig a cantar a la Polifònica. També treballo fent extraescolars a l’escola.

Vull donar les gràcies a totes les entitats que m’han votat, i espero passar un molt bon any dins el món del pubillatge.

Martí Pey Freixa

Fadrí

Hola a tothom! Sóc el Martí Pey Freixa el fadrí del nostre estimat poble. Actualment estic estudiant el grau de socioanimació esportiva a Bagà, ja que sempre m’ha agradat molt l’esport, i m’agradaria expandir els meus coneixements dins d’aquest àmbit. Per altra banda, també faig música des dels sis anys i en concret toco el saxòfon a l’Escola Municipal de música del poble.

Dins del municipi, intento col·laborar en les màximes associacions possibles. Ara mateix, formo part dels Templers, Diables i Joves, de les quals estic molt orgullós d’aportar el meu gra de sorra.

Finalment, vull agrair a totes les entitats que m’han dipositat la seva confiança, i els hi asseguro que conjuntament amb els meus companys, intentarem representar el nostre poble com es mereix.

Jana Serra Macià

Dama

Hem dic Jana Serra Macià i soc la dama de Puig-reig 2019. Vaig neixer el 13 d’abril de 2002 i tinc 17 anys. Actualment estic estudiant segon de batxillerat a l’institut de Puig-reig.

En el meu temps lliure jugo a pàdel, escolto música i llegeixo. Dins del poble he jugat dos anys al club de bàsquet i també hi he fet d’entrenadora del mateix esport.

Vull agraïr a les entitats que m’han votat, espero passar un molt bon any dins d’aquesta família com és el pubillatge. Per mi és un honor haver sigut escollida per representar el poble, ho faré amb moltes ganes i tant be com hem sigui possible.

Descarrega l′explicació del publillatge

Document PDF explicatiu

Descarrega

Imatges

Esdeveniment relacionat

No hi ha esdeveniments programats en aquest moment.