Fira de Sant Martí i Pubillatge

Home / Festes / Fira de Sant Martí i Pubillatge

La Festa de Sant Martí és la festa patronal de Puig-reig i se celebra l’11 de Novembre i el cap de setmana més proper a aquesta data. La festa està dedicada a les tradicions del municipi i a l’artesania local. La fira de Sant Martí és un aparador dels comerços i productors del poble i el territori. Organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Puig-reig en col·laboració amb l’Ajuntament, l’exposició reuneix des de productes d’artesania fins a indústria o vehicles. La mostra pretén posar en valor els productes agroalimentaris de proximitat, en què el Berguedà i, en especial el municipi de Puig-reig, en són bons referents.

La Festa de Sant Martí, a banda de l’exposició comercial, també té per objectiu la divulgació i difusió de les tradicions del poble. Durant tot el cap de setmana, podreu gaudir d’actes tradicionals com la trobada de gegantons i capgrossos, un element idiosincràtic del poble català, el concurs de pintura ràpida, que aplega desenes de pintors locals amb gran talent,  presentacions de llibres i visites guiades.

Dos dels punts forts de la festa són dos actes tradicionals que no es poden veure ni tots els dies ni a tots els municipis de Catalunya. Convidem a tots els visitants a descobrir aquests actes com un local!

Plantada de Gegants

Per una banda, la Plantada de Gegants i la cercavila que realitzen pel mig de la fira artesanal. Desenes de colles geganteres vingudes d’arreu de Catalunya es troben a Puig-reig per fer ballar amb músiques tradicionals els seus gegants. És un acte animat, especialment per a famílies amb criatures. Els més petits de casa podran gaudir i quedar bocabadats amb aquest espectacle únic. Les colles de gralles toquen sense parar mentre geganters i geganteres fan volar les faldilles d’unes figures úniques i representatives de cada municipi.

El Martí i la Carme són els dos gegants de Puig-reig. Es van crear l’any 1981 amb motiu del 700è aniversari de la carta de repoblament del municipi. Ell mesura 3,5m d’alçada i pesa uns 45Kg i ella fa uns 3,2m d’alçada i pesa uns 40kg. La indumentària que porten representa els vestits que portaven els pagesos benestants de la zona del segle XVII i XVIII els dies de festa. Van ser construïts pel Taller Casserras de Solsona.

Colla gegantera

Elecció de la pubilla, dama, l’hereu i el fadrí de Puig-reig

El pubillatge és una festa tradicional que rememora i dona protagonisme a les figures del dret civil català. El pubillatge no només posa en valor aquestes figures històriques sinó tot el que aquestes representen i hereten de la cultura catalana com la llengua, els costums i tradicions, uns valors, un patrimoni, un tarannà… En definitiva, un llegat immaterial que ens identifica i defineix com a poble.

El municipi de Puig-reig escull cada any, a través d’un procés participatiu entre les entitats locals, a 4 joves que representaran les 4 figures del pubillatge durant tot un any. En el marc de la Festa de Sant Martí, té lloc la proclamació dels nous representants i el comiat d’aquells que han portat el nom de Puig-reig per tot Catalunya al llarg del darrer any. En el marc d’aquesta festa, s’entreguen les noves bandes i faixes als representants escollits, acompanyats de pubilles, dames, hereus i fadrins de diferents municipis de Catalunya.

ALEIX MONTAÑÀ SERRA

Hereu

Soc I’Aleix Montañà Serra, l’Hereu del nostre estimat poble. Actualment, estic estudiant un cicle formatiu de grau superior de fusteria a Manresa, ja que sempre m’ha agradat el món de Ia fusta i els seus derivats.

Dins del municipi, col·laboro amb Ia colla de geganters, de Ia qual estic molt orgullós de col·laborar amb el meu granet de sorra.

Finalment, vull agrair a totes les entitats que m’han escollit, i asseguro que conjuntament amb els meus companys intentarem representar el nostre poble com es mereix.

ANNA CASAFONT GORCHS

Pubilla

Hola! Soc l’Anna Casafont, la nova pubilla del nostre poble. En aquests moments estic fent segon de batxillerat científic a Puig-reig.

Al municipi intento col·laborar sempre al màxim d’activitats que es fan. Des de fa més de deu anys jugo a bàsquet al club del poble i fins fa poc anava a l’escola de música. Actualment, vaig al conservatori de Manresa, on continuo amb les classes de violoncel.

Em fa molta il·lusió formar part del pubillatge, adquirir noves experiències i conèixer nous llocs i boniques persones. Per aquest motiu m’agradaria agrair a totes les entitats que m’han fet confiança. Estic segura que amb els meus companys representarem Puig-reig de la millor forma per tota Catalunya.

XÈNIA VELILLA MUJAL

Dama

Hola, sóc la Xènia Velilla Mujal, la dama del nostre poble. Actualment estic cursant segon de batxillerat científic a l’institut de Puig-reig.

Des de ben petita he participat en diverses entitats del poble com el club bàsquet Puig-reig, primer jugant i des de fa un parell d’anys, fent també d’entrenadora. He crescut tocant el clarinet i cantant a l’escola de música i he participat en molts passacarrers i concerts que l’escola ha fet al poble. M’encanta anar amb el Cquie i gaudeixo esquiant o anant a les travesses. A més a més, també dir que tinc un vincle molt especial amb Cal Marçal on hi he passat moltes hores i els seus veïns m’han vist créixer.

Per últim, donar les gràcies a totes les entitats del poble que m’han escollit per representar Puig-reig arreu de Catalunya. Ho faré amb molta il·lusió juntament amb els meus companys i companyes.

Descarrega l′explicació del publillatge

Document PDF explicatiu

Descarrega

Imatges

Esdeveniment relacionat

No hi ha propers esdeveniments en aquest moment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar