Cal Casas

Home / Cal Casas

Ubicada just a l’entrada del poble, actualment absorbida pel desenvolupament urbanístic del municipi, Cal Casas és una petita colònia que té tots els edificis típics de l’organització industrial però amb algunes diferències respecte altres conegudes colònies del municipi. La seva proximitat al poble va fer que el propietari no construís els serveis socials que d’altres nuclis sí que tenien i és per això, que els treballadors i veïns de Cal Casas, fins i tot els seus propietaris, sempre s’han vist molt involucrats en els afers del poble.

A més a més de la fàbrica, a Cal Casas hi podem trobar una Torre de l’Amo, inspirada amb els xalets típics de Suïssa, que encara preserva alguns trets característics com els detalls de fusta de la teulada. També en destaca el bloc d’habitatges situat a l’entrada del Carrer Llobregat, de pedra i amb característiques arquitectòniques de l’època.

Després d’uns anys de gestió per part d’empresaris i industrials berguedans i sallentins, l’any 1901 Llorenç Mata i Pons va comprar la fàbrica, juntament amb els terrenys, l’enclusa i altres edificis. La forta vinculació de la família al municipi va provocar que molts dels serveis que en una altre colònia haurien estat pagats per l’ús dels treballadors de la fàbrica, en aquest cas fossin pagats pel conjunt de la comunitat puig-regenca. Un exemple d’aquesta vinculació és l’actual escola, que encara conserva el nom del seu fundador, Alfred Mata i Pons. També n’és una mostra l’actual Residència Sant Josep, construïda per la família Mata i Pons per a ser hospital de beneficència. Una colònia que, per les seves característiques i la seva vinculació al poble, no us deixarà indiferents!

Cal Casas

Mapa

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar