L’Ajuntament de Puig-reig fa un pas més per a la recuperació de la memòria històrica del municipi. En aquest cas, es tracta d’un nou projecte per aconseguir una radiografia, el més àmplia possible, de com era Puig-reig durant els anys de la República (1931-1936) i com es va viure aquell període en els diversos àmbits de la societat puig-regenca i a tots els nivells.
Per a fer-ho, l’Ajuntament de Puig-reig està teixint un programa d’activitats que aniran des de xerrades, visites guiades, exposicions i d’altres accions en les que s’estan treballant, com l’exposició de fotografies de l’època en espais emblemàtics del municipi. El major repte d’aquest projecte serà, però, l’edició d’un llibre que reculli els anys de la República a Puig-reig i que estarà dirigit per la historiadora Rosa Serra amb la implicació d’una desena persones implicades entre historiadors i aficionats.
Tal i com ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, durant la presentació d’aquesta iniciativa, el llibre que es preveu que estigui enllestit al novembre, per Sant Martí, tindrà al voltant de 150 pàgines i l’objectiu és que sigui una obra divulgativa i per a tots els públics que reculli moltes imatges d’aquest període encara avui no conegudes. Per a aconseguir-ho, els impulsors de l’edició han fet una crida als puig-regencs a col·laborar en el projecte i cedir material gràfic o arxius que siguin d’interès per al muntatge del llibre. Les persones que tinguin imatges, documents, retalls de diari, programes de festes, plànols, o qualsevol altre tipus d’arxiu poden adreçar-se a la biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig on es centralitzarà aquesta recollida. Tal i com han explicat Queralt Ambròs, directora de la biblioteca i l’historiador Eudald Serra, el material s’escanejarà i es retornarà als propietaris amb la màxima celeritat. La historiadora Rosa Serra ha explicat que tots els documents s’analitzaran i es catalogaran per, a banda de realitzar el llibre, ampliar el fons municipal amb noves fotografies.
El llibre estarà dividit en quatre grans blocs, tal i com han explicat Rosa Serra i Josep Artero, un dels col·laboradors. El primer estarà dedicat a les persones: com era el dia a dia de la gent, la vida a les colònies, els serveis o els comerços. El segon, serà un retrat de com era l’escola durant la República i les seves particularitats. El tercer bloc se centrarà en la cultura i les festes al municipi, juntament amb les entitats culturals i esportives. El darrer bloc servirà per explicar la situació política del moment i el treball a les fàbriques, així com moments clau com la vaga de contramestres del 1932 o el bienni negre, entre d’altres.
Les activitats previstes s’aniran teixint a partir dels propers mesos un cop s’hagi avançat en la recollida del material i s’explicaran i s’anunciaran prèviament. L’edició del llibre està finançada per l’Ajuntament de Puig-reig i Jesús Subirats ha volgut agrair la implicació de totes les persones que de manera desinteressada col·laboraran en el projecte.