ELS ANYS DE LA REPÚBLICA · Cicle de Xerrades a Puig-reig
Dimarts, 8 de març a les 19h a la Biblioteca
Les dones de Puig-reig en temps de la II República a càrrec de Rosa Serra i Josep Artero
Puig-reig fa un viatge a l’època de la II República amb un cicle d’activitats
L’Ajuntament de Puig-reig fa un viatge a l’època de la II República amb l’objectiu aconseguir una radiografia, el més àmplia possible, de com era Puig-reig entre el 1931 i el 1936 i de com es va viure aquell període en els diversos àmbits de la societat puig-regenca i a tots els nivells.
Per fer aquest viatge, s’han programat diverses activitats que s’han iniciat aquest febrer amb un cicle de xerrades, i tindran continuïtat amb l’exposició de fotografies de l’època de la República en espais emblemàtics de Puig-reig i el plat fort d’aquest projecte: la presentació i publicació del llibre divulgatiu sobre els anys de la II República al municipi.
El cicle de xerrades va a càrrec de la historiadora local Rosa Serra i de l’estudiós Josep Artero, que han treballat aquesta època amb la confecció del llibre que es presentarà, i tracten sobre diversos aspectes de l’època esmentada. “La proclamació de la República a Puig-reig” ha estat el tema escollit per encetar les conferències. El dimarts 8 de març es parlarà sobre “Les dones de Puig-reig en temps de la II República” a la Biblioteca Guillem de Berguedà, mentre que el dimecres 14 d’abril, es clourà el cicle amb el tema “L’escola de Puig-reig durant la República” a la Sala , totes dues a les 7 de la tarda.
Les propostes continuaran amb la col·locació de fotografies històriques amb una gran càrrega simbòlica sobre la cel.lebració de la República i la visita de Frances Macià a Puig-reig. Una exposició al carrer amb la voluntat de fer veure com eren els espais en aquell temps i com es van viure aquest dos fets.
I perquè aquesta realitat que va viure la gent de Puig-reig quedi el mes de maig es publicarà un llibre que pretén ser divulgatiu. Un recull acurat de diferents aspectes de la vida durant aquell temps, amb un munt de fotografies inèdites i d’històries que el faran molt interessant. Sempre centrat en les persones també aprofundirà en temes com el creixement urbanístic, amb l’aportació de grans arquitectes, l’ ampliació de serveis com l’aigua, el telèfon, l’ enllumenat públic, els mitjans de transport, així com tot el què fa referència a l’escola laica i mixta. En definitiva la vida quotidiana de la gent de Puig-reig .
El regidor de Cultura, Jesús Subirats, ha recordat que el consistori “aposta per la recuperació de la memòria històrica des de principi del passat mandat”, ja amb la tasca de recordar els puig-regencs que van patir els camps de concentració i, alguns, van ser-hi assassinats amb la instal·lació de les llambordes Stolpersteine i ara, “endinsant-nos en un dels períodes d’esplendor del nostre municipi”.
Segons Subirats, durant la República les colònies estaven plenes, les fàbriques treballaven com mai, hi van aflorar moltes associacions polítiques, culturals, esportives… que feien que Puig-reig fos un poble en constant creixement i molt atractiu per viure-hi. . És per això, destaca, que “hem volgut fer un retrat el màxim d’acurat de com van ser aquests anys quan es van atraure forasters cap al nostre municipi, amb molts llocs de treball i molt comerç, amb una vida social rica i amb una educació i manifestacions culturals referents amb els ateneus, les corals, grups de teatre, clubs de futbol…”