Puig-reig inicia un cicle de xerrades sobre la República com a prèvia a la presentació del llibre que retrata l’època al municipi

Puig-reig inicia un cicle de xerrades sobre la República com a prèvia a la presentació del llibre que retrata l’època al municipi

L’Ajuntament de Puig-reig dona el tret de sortida a les propostes per a la recuperació de la memòria històrica d’aquest 2022, i ho fa continuant la iniciativa impulsada l’any passat: aconseguir una radiografia, el més àmplia possible, de com era Puig-reig durant els anys de la II República (1931-1936) i de com es va viure aquell període en els diversos àmbits de la societat puig-regenca i a tots els nivells. 

Les activitats s’iniciaran aquest febrer amb un cicle de xerrades, i tindran continuïtat amb l’exposició de fotografies de l’època de la República en espais emblemàtics de Puig-reig i el plat fort d’aquest projecte: la presentació i publicació del llibre divulgatiu sobre els anys de la II República al municipi. 

El cicle de xerrades anirà a càrrec de la historiadora local Rosa Serra i de l’estudiós Josep Artero, que han treballat aquesta època amb  la confecció del llibre que es presentarà, i tractaran sobre diversos aspectes de l’època esmentada. “La proclamació de la República a Puig-reig” serà el tema que encetarà les conferències el dimecres 9 de febrer, a les 7 de la tarda a La Sala. El dimarts 8 de març es parlarà sobre “Les dones de Puig-reig en temps de la II República”; a les 7 de la tarda a la biblioteca Guillem de Berguedà; mentre que el dimecres 14 d’abril, es clourà el cicle amb el tema “L’escola de Puig-reig durant la República” a l’espai La Sala a les 7 de la tarda.

Les propostes continuaran amb la col·locació de fotografies històriques en espais de Puig-reig que apareguin reproduïts en aquestes imatges dels anys de la República. Una exposició al carrer amb la voluntat de fer veure com eren els espais en aquell temps i com era la vida al municipi. 

La programació clourà al maig amb la publicació del llibre sobre la República al municipi pel qual, l’any passat, ja es va fer una crida a la població que disposés d’imatges i material per confeccionar una visió el més àmplia possible de com la van viure els puig-regencs. 

El regidor de Cultura, Jesús Subirats, ha recordat que el consistori “aposta per la recuperació de la memòria històrica des de principi del passat mandat”, ja amb la tasca de recordar els puig-regencs que van patir els camps de concentració i, alguns, van ser-hi assassinats amb la instal·lació de les llambordes Stolpersteine i ara, “endinsant-nos en un dels períodes d’esplendor del nostre municipi”. 

Segons Subirats, durant la República les colònies estaven plenes, les fàbriques treballaven com mai, hi van aflorar moltes associacions  polítiques, culturals, esportives… que feien que Puig-reig fos un poble en constant creixement”. És per això, destaca, que “hem volgut fer un retrat el màxim d’acurat de com van ser aquests anys quan es van atraure forasters cap al nostre municipi, amb molts llocs de treball i molt comerç, amb una vida social rica i amb una educació i manifestacions culturals referents amb els ateneus, les corals, grups de teatre, clubs de futbol…”

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar