La taxa d’escombraries augmentarà un 2,12% el 2023 a Puig-reig

La taxa d’escombraries augmentarà un 2,12% el 2023 a Puig-reig

L’Ajuntament de Puig-reig aprova les ordenances fiscals per al proper exercici

L’Ajuntament de Puig-reig ha aprovat, aquest dilluns, en sessió extraordinària, les ordenances fiscals per a l’any 2023. Les taxes municipals pateixen pocs canvis respecte aquest any, tot i que sí que s’han aprovat algunes modificacions. La que tindrà una major afectació és la taxa de gestió de residus, que tindrà un augment del 2,12% del rebut anual respecte aquest 2022.

L’Ajuntament de Puig-reig, igual que l’Ajuntament de Gironella, es troba desvinculat del servei de recollida d’escombraries que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà, i per tant, el preu que la ciutadania ha de pagar per aquest servei no ha de correspondre, necessàriament, amb la taxa conjunta que marca anualment el Consell Comarcal del Berguedà. Per a l’exercici 2023, l’Ajuntament de Puig-reig ha decidit un augment de la taxa d’escombraries menor que la proposada pel Consell Comarcal del Berguedà, del 10,2%. Cada domicili passarà de pagar 125,84 euros anuals a pagar-ne 128,50; mentre que les cases de zones disseminades pagaran 70,92 euros. Un augment que s’ha realitzat de manera lineal a totes les taxes i epígrafs d’aquest servei, des del rebut domèstic al rebut d’establiments d’alimentació, restauració i espais industrials. L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha defensat que l’augment s’ha fet de manera consensuada amb el consistori gironellenc per mantenir una “lògica” en el preu d’aquest servei entre els dos municipis i ajustar-lo al màxim tenint en compte el cost que suposa. En aquest sentit, Altarriba considera que la regularització del preu s’ha realitzat de manera que afecti com menys possible a les butxaques dels veïns per al proper any i poder-ho compensar amb una gestió eficient del servei, el retorn dels cànons i amb els diners que es recaptin d’altres impostos, si és necessari.

En el plenari d’aquest dilluns també ha aprovat la modificació, per al 2023, de les taxes del servei d’aigua, així com de la revisió de l’Impost de Béns Immobles (IBI). La taxa de l’aigua augmenta un 5% pel que fa als rebuts domèstics i un 10% en els rebuts industrials amb l’únic objectiu d’ajustar, al màxim, el cost del servei d’aigua – que ha augmentat – al preu que paguen els veïns. Pel que fa a l’IBI, la taxa varia de 0,79 a 0,82 pel que fa a sòl urbà (un 3,8%) i de 0,66 a 0,67 pel que fa al sòl rústic (un 1,5%).

La darrera modificació de les ordenances ha estat la creació de la taxa de d’ús de l’espai polivalent La Sala i dels equipaments esportius municipals amb un cost de 50 euros de servei i la primera hora; i de 5 euros afegits per a les hores posteriors.

El regidor de Junts x Catalunya Puig-reig, a l’oposició, Pol Vila ha demanat si s’han tingut en compte d’altres ingressos potencials i també de les despeses a l’hora de realitzar aquesta modificació d’ordenances per al 2023 i el grup municipal considera que l’IBI s’hagués pogut congelar tenint en compte l’augment del  cost de vida i la disminució del poder adquisitiu de la població. Per altra banda, creu que el govern ha de treballar més en l’incentiu de la promoció econòmica acompanyada de bonificacions, per exemple, pel que fa a l’Impost d’Activitat Econòmica o amb incentius i ajudes en el lloguer de pisos. En aquest sentit, Josep Maria Altarriba ha recordat que les ordenances ja recullen la possibilitat de bonificacions en cas que el plenari ho consideri important i necessari.

La proposta d’ordenances s’ha aprovat amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció del grup de l’oposició.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar