Puig-reig reivindica el paper de la dona al municipi amb el bateig de la plaça de Les Filadores

Puig-reig reivindica el paper de la dona al municipi amb el bateig de la plaça de Les Filadores

El plenari aprova la proposta de donar nom a la plaça de sobre de La Sala amb motiu dels actes del 8 de març, Dia de les Dones Treballadores

L’Ajuntament de Puig-reig ha celebrat, aquest dijous, una nova sessió del ple ordinari. El ple s’ha iniciat donant la benvinguda a la secretària Lourdes Anglada que torna a ocupar el càrrec després d’uns anys d’excedència. L’alcaldessa Eva Serra ha explicat que el ple estava previst per la setmana anterior però que es va haver de posposar per la incorporació de la secretaria.

El plenari ha aprovat els comptes de gestió recaptatòria de l’Organisme de Gestió Tributària i de multes de circulació referents al 2023. L’oposició ha votat a favor però ha fet notar la manca de sancions relacionades amb vehicles mal aparcats o estacionats a la zona taronja de manera incorrecta i de sancions d’accions incíviques com els gossos deslligats i la no recollida d’excrements. L’alcaldessa, Eva Serra, ha explicat que la falta de vigilants ha estat el motiu pel qual no s’ha actuat i que s’està treballant en la programació de campanyes per incidir-hi. L’oposició també ha demanat sobre la incorporació de nous vigilants després de la convocatòria de places. L’alcaldessa, Eva Serra ha detallat que de tots els candidats, un d’ells ha estat apte i s’incorporarà properament.

Durant el ple s’ha ratificat la comptabilitat de la secretària Lourdes Anglada com a secretaria de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

El darrer dels punts del plenari ha estat l’aprovació de la proposta de batejar la plaça de sobre de La Sala amb el nom de Les Filadores per reivindicar el paper de les dones al municipi. L’alcaldessa ha explicat que durant diverses dècades les dones han tingut un pes important en el desenvolupament econòmic del municipi, principalment en el món del tèxtil i a les fàbriques. Per retre homenatge al col·lectiu s’ha proposat que la plaça s’anomeni plaça de les Filadores en honor a totes aquestes dones. La regidora a l’oposició Elisabet Teixidor, s’ha sumat a les paraules de l’alcaldessa i ha recordat que aquest pas ha de servir per posar en valor totes aquestes dones que van treballar al municipi i que va ser un nom que també va sortir en el procés participatiu per batejar la nova zona verda del municipi.

Per urgència s’ha debatut i aprovat al ple les memòries justificatives per a la gestió dels serveis de les piscines i el pavelló municipals. Es tracta del pas previ per a la redacció i aprovació dels plecs de clàusules per a gestionar aquests serveis.

Informacions de regidories

Abans de la part de control, l’alcaldessa Eva Serra ha mostrat el suport del consistori a les reivindicacions del sector de la pagesia. El regidor Josep Campos també s’ha sumat a aquest suport i ha destacat el dur paper que té la pagesia actualment i ha repassat algunes de les ajudes que es poden fer des de les administracions per ajudar a aquest sector.

També ha felicitat en nom de l’Ajuntament de Puig-reig a Josep Genescà per a la menció d’honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya. L’alcaldessa Eva Serra ha destacat la trajectòria de l’emissora municipal de Ràdio Puig-reig i a totes les persones que ho han fet possible, així com també Josep Genescà per la seva tasca al capdavant de la ràdio durant molts anys i també pel lideratge de les jornades Fòrum 10. La regidora de l’oposició, Elisabet Teixidor, també ha felicitat a Genescà i a totes les persones que han passat pel mitjà local durant les darreres dècades.

L’oposició ha fet notar que tot i l’aprovació d’un decret per prohibir les estacions de rentat de cotxes, hi ha empreses del municipi que continuen fer-los funcionar. L’alcaldessa Eva Serra ha explicat que les instal·lacions que encara estan fent servir aquests serveis de neteja se’ls prohibirà de nou perquè no l’utilitzin.

Obres i projectes:

L’Ajuntament ha fet la neteja de tots els dipòsits d’aigua del municipi.

Per la renovació de la instal·lació que connecta el dipòsit de la Serra s’ha procedit al tancament del vial de la variant.

Després de fer les modificacions a l’avantprojecte presentat, s’ha demanat procedir a l’empresa escollida a redactar el projecte per a la instal·lació de l’antena de telefonia mòbil.

També s’han presentat els projectes de rehabilitació dels habitatges de Cal Marçal i properament s’iniciaran les obres.

El projecte de reparcel·lació i reurbanització de Cal Marçal ja s’ha presentat i s’ha aconseguit la cessió de l’església i la rectoria com a equipaments municipals de manera gratuïta. També s’ha aconseguit la cessió municipal anticipada de les zones verdes i espais lliures de la colònia.

Esports

Celebració del campionat de Dards a Puig-reig el proper cap de setmana.

El 23 i 24 de març tindrà lloc la cinquena edició de la Pugoregis que formarà part de la Copa Catalana de curses de muntanya.

Properament es realitzaran accions de manteniment i millora dels pavellons municipals, a petició de les entitats que l’utilitzen.

Entorn natural

El consistori ha demanat l’elaboració d’un avantprojecte per la continuació de la via del Carrilet al seu pas pel municipi, que es presentarà properament.

Cultura i festes

La biblioteca se suma als actes del 8M amb activitats diverses.

Des de l’Ajuntament s’han organitzat activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones, com per exemple, la taula rodona amb la presència de dones de diferents àmbits. El programa es pot consultar al web www.puig-reig.cat.

El proper 16 de març l’Ametlla de Merola acollirà una de les propostes de la campanya Cap Butaca Buida. El teatre de la colònia serà l’escenari d’un espectacle musical.

El 6 d’abril tindrà lloc la Festa de la Novel·la Històrica de Puig-reig.

El 7 d’abril la Polifònica de Puig-reig oferirà un concert al municipi.

Aquest cap de setmana se celebren les gangues al carrer de la UBIC de Puig-reig.

 

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes l’oposició ha fet notar que no s’ha organitzat cap bus llançadora per desplaçar-se a la funció del 16 de març al Teatre de l’Ametlla de Merola. El regidor de Cultura, Pol Vila, ha explicat que a nivell pressupostari no es poden posar busos a totes les funcions, tot i que es preveu que hi hagi aquest servei en més ocasions.

L’oposició ha demanat si els horaris d’obertura del bar de Cal Riera són només de divendres a diumenge o si s’ampliaran a més dies amb l’objectiu que sigui un espai de trobada i de dinamització de la colònia tal i com marcava la concessió. També ha destacat que hi ha hagut queixes dels veïns per soroll d’aquest equipament a fora d’hores. Sobre la colònia Riera també han demanat per l’estat de rehabilitació dels pisos afectats.

També han demanat sobre l’estat del pis d’emergència social. L’oposició ha assegurat que el pis que havia de comprar l’Ajuntament per a aquest ús s’ha venut a un altre comprador. Han lamentat que en els darrers mesos no s’hagi aclarit el tema després d’haver demanat la situació a cada ple i creuen que s’ha deixat perdre una oportunitat. L’alcaldessa, Eva Serra, ha explicat que s’està treballant per aconseguir la compra d’altres pisos d’emergència social a través d’una línia de subvencions de la Diputació de Barcelona.

L’oposició ha mostrat el disgust per no haver rebut resposta sobre la petició d’informació d’alguns temes que s’han demanat en les darreres setmanes a l’equip de govern, per exemple, en referència a l’expedient i les factures de les compres del material de la Llar d’Avis. L’alcaldessa, Eva Serra, ha matisat que es té constància de les peticions i que es respondran el més aviat possible.

L’oposició també ha fet notar que a la web encara no hi ha les retribucions dels regidors de l’actual consistori i ha reclamat que hi siguin. En l’àmbit de comunicació també han demanat quan es reunirà el Consell de Comunicació. Josep Parera, regidor de Comunicació, ha explicat que en breu hi haurà les dades que falten i també que convocarà el consell de comunicació.

Per altra banda han demanat si el govern coneix els motius de la parada de l’activitat del Festival Berguedà Folk aquest 2024 i han assegurat que és una pèrdua pel poble. El regidor de Cultura, Pol Vila, ha explicat que s’ha estat en contacte amb l’associació que organitza el certamen i que properament es programarà una reunió amb els responsables.

Han manifestat la manca de comunicació entre les entitats que col·laboren en l’organització de les festes i l’Ajuntament. L’oposició concreta que s’han rebut queixes en l’organització de les barres del carnestoltes.

També han demanat sobre l’estat de l’estudi de la Fira de Sant Martí que s’ha demanat al catàleg de la Diputació de Barcelona i també han demanat el llistat dels catàlegs que s’han sol·licitat aquest 2024. El regidor de Comerç, Pol Vila, ha explicat que l’empresa encara l’està treballant.

Un altre dels temes que han demanat és si s’han sol·licitat les línies d’ajuda per a la millora i eficiència del servei municipal d’aigua i del seu subministrament i també les subvencions referents a sostenibilitat i eficiència energètica.  L’alcaldessa, Eva Serra, ha explicat que s’han demanat les subvencions i línies d’ajudes que més s’ajusten en aquests àmbits segons les necessitats.

Per altra banda, han demanat com avança el projecte del col·lector de la Costa de la Garbera. Toni Clement, regidor d’Urbanisme, ha explicat que està en marxa i que s’ha demanat a l’empresa celeritat per la importància d’aquesta obra.

L’oposició també ha demanat en quin està el projecte d’instal·lació de l’ascensor al pavelló i quin és el pressupost de les actuacions de manteniment al pavelló. El regidor Josep Parera ha explicat que s’ha de demanar un nou projecte i fer una nova licitació per actualitzar els costos de l’anterior.

Per acabar han demanat sobre la proposta que hi ha per captar aigua subterrània en una zona de Cal Pons. El regidor Toni Clement ha explicat que s’està fent una prospecció per disposar d’altres fonts de subministrament d’aigua, tot i que encara no s’ha realitzat cap actuació concreta ni cap estudi a fons.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar