El cementiri de Puig-reig estrena un espai per recordar els nadons morts abans del part o pocs dies després de néixer

El cementiri de Puig-reig estrena un espai per recordar els nadons morts abans del part o pocs dies després de néixer

L’Associació Sense Por, amb el suport de l’Ajuntament, impulsa l’espai per donar visibilitat al dol perinatal

El cementiri de Puig-reig estrena un espai perquè les famílies que han perdut una criatura abans del part o pocs dies després de néixer. L’Associació Sense Por, amb el suport de l’Ajuntament de Puig-reig, ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de donar visibilitat al dol perinatal, un dol que les famílies han de patir en silenci i soledat, que encara es considera un tabú a la societat i que no té cabuda en els espais de dol convencionals. 

Amb la voluntat d’oferir aquest recolzament a les famílies que pateixen aquesta pèrdua, l’Associació Sense Por ha impulsat la creació d’aquest espai al cementiri municipal que s’inaugurarà oficialment aquest divendres, després que el passat 15 d’octubre es commemorés el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional. Es tracta d’un arbre dels records, que tal i com ha explicat Anna Vancells, de l’Associació Sense Por, ha de ser un espai compartit per a les famílies que hagin perdut un nadó abans de néixer o pocs dies després del part. “Podran tenir aquest arbre com un lloc de dol que a més a més, podran personalitzar amb unes casetes de fusta per a ocells que hem confeccionat perquè les famílies hi puguin dipositar escrits, records o el que vulguin en representació als seus infants”, ha explicat. 

El projecte, però, va més enllà i des de l’entitat s’ha treballat en la recollida de diners amb la venda de mitjons i samarretes solidaris amb l’objectiu de donar suport a les famílies que pateixen aquesta situació. Concretament s’han elaborat unes cistelles amb diversos materials que es distribuiran als centres de Salut del Berguedà perquè entre els professionals i les famílies puguin recollir els records dels nadons. “És una caixa dels records on s’hi podran dipositar des de les ecografies, fotografies, roba…tot el que serveixi per fer front a aquest dol perinatal”. A més a més, es lliurarà informació sobre els recursos i opcions perquè els professionals puguin ajudar a les famílies que es troben en aquesta situació. “Estem treballant també perquè puguin rebre una atenció psicològica especialitzada a través de grups de teràpia”, ha explicat Vancells. 

Per a les persones que vulguin tenir més informació sobre el projecte, o disposar d’aquestes casetes d’ocell per dipositar-les a l’arbre dels records es poden posar en contacte amb l’Associació Sense Por a través del correu electrònic info@sensepor.cat, de les xarxes socials, o del web www.sensepor.cat.

El proper 1 de novembre, coincidint amb el dia de Tots Sants, es farà un acte commemoratiu per donar més visibilitat al dol perinatal. Serà a les 4 de la tarda, davant del nou arbre dels records, al cementiri de Puig-reig.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar