Es busquen voluntaris majors de 60 anys per a preservar la memòria històrica del Museu de la Colònia Vidal

Es busquen voluntaris majors de 60 anys per a preservar la memòria històrica del Museu de la Colònia Vidal

L’Ajuntament de Puig-reig i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà han estat treballant per aquest 2021 en una nova iniciativa social: el Projecte Voluntaris Sèniors del Berguedà. Una xarxa de voluntariat per a les persones de més de 65 anys en un dels equipaments més emblemàtics del municipi: el Museu de la Colònia Vidal. L’objectiu del projecte és beneficiar a la comunitat local i a l’equipament cultural puigreigenc, mitjançant l’ajuda dels veïns que han viscut i treballat en les colònies per a preservar la memòria col·lectiva.

Aquest programa també es desenvoluparà a Castellar de n’Hug i a Cercs de manera paral·lela gràcies a la implicació dels ajuntaments d’aquests municipis i el Museu de les Mines de Cercs i el del Ciment Asland. 

El Projecte Voluntaris Sèniors del Berguedà vol teixir una xarxa de voluntariat per ajudar a tots els col·lectius participants. Per una banda, als veïns  de Puig-reig majors de 65 anys, que  podran ser voluntaris de l’equipament museístic i ser part d’un projecte col·lectiu gestionat des de l’administració. La implicació d’aquests veïns a les activitats del Museu de la Colònia Vidal busca evitar l’aïllament social del col·lectiu de gent gran després de la pandèmia de la Covid-19 i a la vegada millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida. El projecte servirà per enriquir el dia a dia d’aquestes persones, prevenint així el seu envelliment social i aconseguir que es mantinguin actius, dinàmics i participatius dins de la societat. 

Quina serà la seva funció? Els voluntaris tindran tasques i responsabilitats. Per exemple, es convertiran en els encarregats dels espais de jocs i oci del museu; encarregar-se de la documentació i la catalogació d’objectes de l’equipament; o fer tasques de conservació dels seus espais i objectes; entre d’altres. Totes aquestes activitats seran consensuades entre els voluntaris, el museu i l’administració responsable tenint en compte les inquietuds dels participants i les necessitats de l’equipament museístic, garantint horaris flexibles i consensuats entre les parts. 

Voluntaris Sèniors del Berguedà també vol fer costat al Museu de la Colònia Vidal dotant de recursos humans i suport per dur a terme tasques que fins ara no podien desenvolupar així com a preservar la memòria col·lectiva del municipi. Això serà possible gràcies a l’experiència i coneixements que podran aportar les persones voluntàries que, possiblement, van viure de primera mà l’impacte social i cultural que va suposar la creació, el creixement i la decadència de les colònies industrials com la de Cal Vidal. 

Per obtenir més informació de Voluntaris Sèniors del Berguedà i els interessats en participar en aquest projecte poden posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Puig-reig en horari d’atenció al públic a través del telèfon 93 838 00 00 o escriure al correu electrònic gentgrandepuigreig@gmail.com. A hores d’ara encara no hi ha la data establerta d’inici del programa, ja que l’objectiu és fer-ho un cop la situació de pandèmia que es viu actualment hagi millorat. De totes maneres, les inscripcions ja estan obertes per a tots els que en vulguin formar part i un cop s’iniciï s’avisarà a tots els interessats. La iniciativa compta també amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar